Presentació del llibre EL COMÚ CATALÀ

el-comu-cat

Divendres, 23 de setembre, a les 19:00, al CSO El Molí, presentarem El comú català, llibre de David Algarra Bascón, que explica «la història dels que no surten a la història», amb la presència de l’autor.

«El títol d’aquest llibre té una raó de ser: se centra en les persones, que són les que creen totes les manifestacions humanes, en contraposició amb l’economicisme i la veneració general del poder oligàrquic, imperant de l’actualitat, que les deixa en un segon terme. El comú és molt més que la suma dels veïns d’un lloc, és, també, l’estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col·lectiu que, al marge dels altres poders, en gran part decidia el seu propi futur. Si la història no en parla massa és perquè l’escriuen els vencedors, és a dir, perquè el comú va perdre. Però, aquest comú és en bona part responsable de la cultura i de la llengua que hem heretat, i és raonable que formi part del nostre patrimoni històric cultural, expressió de la identitat d’un poble. En aquestes pàgines, busquem aquest retrobament, intentant endinsar-nos en la història del comú català, la història dels que no surten a la història.»

Tret de la Nota de premsa escrita per l’autor

575_1459699626img_9232El llibre de David Algarra és fruit d’un treball de recerca que l’autor va encetar fa uns tres anys, sobre els bens comunals i les assemblees veïnals d’autogovern. No es tracta de la història oficial, aquella que escriuen els vencedors, sinó de la de les persones i els pobles catalans, des de l’Edat Mitjana fins a la modernitat.

Algarra diu haver conegut la història del comunal i del consell obert d’alguns pobles de la península Ibèrica gràcies a l’escriptor, historiador i filòsof polític autodidacta Félix Rodrigo Mora, que es va oferir a escriure el pròleg del llibre.

Com diu Blai Dalmau a l’epíleg de llibre: «La historiografia dominant d’avui en dia és, en gran mesura, la historiografia de la dominació. Acostuma a tractar a la gent corrent -el poble, el comú- com a receptora i subordinada de la història, com a instrument i objecte dels afers històrics, deixant de banda totes aquelles ocasions en què el poble ha figurat com a agent i subjecte; com a protagonista de l’esdevenidor; com a entitat distingida i antagònica d’aquells que pretenen dominar la vida social en benefici propi». En aquest epíleg s’inclou també una versió de «El món es va capgirar», cançó de Leon Roselsson, traduïda i adaptada al català per Joan Pedragosa i Blai Dalmau, que explica la història dels Diggers.

Podeu escoltar-la ACÍ.

El llibre es pot adquirir en versió digital o en paper, i el trobareu en els següents enllaços:llibre

Versió digital

Versió en paper

Si voleu llegir un poc més sobre el tema:

http://www.elcomu.cat/

http://www.elcomu.cat/bloc/

https://twitter.com/elcomucatala

http://reconstruirelcomunal.net/

Recuperem el comunal!!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s